Medlemskap

Nordens råeste heksegryte for fotballfans

Linus, Johan og Adrian er fast bestemt: Skal du på fotballkamp, er det Stockholm som gjelder for den råeste opplevelsen. – Vi har en helt annen fotballkultur enn våre naboer, Norge og Danmark. Vi har rett og slett flest og best supportere her i Stockholm, mener kompisgjengen og AIK-supporterne.

  • Friends Arena, Stockholm

    De står utenfor Friends Arena i Solna, rett nord for Stockholm sentrum. En stor folkemengde har møtt opp for å ta imot spillerbussen til stockholmslaget AIK. Det er en sjeldent stor supportergjeng. Stemningen er til å ta og føle på.

  • Det smeller i røykbomber, det blusses fra lyktestolper og gulsvart røyk skaper en intens ramme rundt folkemengden.

  • Her heier folk i alle aldre: Fedre med storøyde sønner og døtre, kjærestepar som nyter en iskald øl, og de mest intense og kompromissløse – ultrasene – som ikke levner noen tvil om at dette er en stor happening i Stockholm.

  • En happening som inkluderer alle som elsker fotball.

  • Denne mandagen i april er det klart for oppgjøret mellom AIK og Norrköping, med 32 178 tilskuere på tribunen.

Sentrale fotballhotell

Du trenger ikke være svensk for å ha stor interesse av å oppleve kamp i hovedstaden. Stockholmsderbyene, der AIK, Djurgården eller Hammarby møtes til lokaloppgjør, er blitt notoriske langt utenfor Sveriges grenser. Stemningen er utypisk god og høylytt for å være i Norden, og det er ikke uvanlig at nærmere 40 000 tilskuere ser oppgjørene.


Friends Arena er AIKs hjemmebane og Sveriges nasjonalarena for herrelandslaget i fotball. Her er det plass til hele 50 000 sittende tilskuere på idrettsarrangement, og 65 000 plasser på konserter. Her har blant andre Bruce Springsteen and The E Street Band, Beyoncé Knowles og Iron Maiden stått på scenen.


De beste stedene å bo for å oppleve den magiske fotballstemningen på nært hold, er Comfort Hotel® Solna eller Quality Hotel ™ Friends. Begge hotellene ligger like ved Friends Arena, og her finner du i tillegg shoppingsenteret Westfield Mall of Scandinavia og fine naturområder. Førstnevnte hotell åpnet i 2021 og er Skandinavias første energinøytrale hotell. Fasaden og taket er kledd i solcellepanel, og hotellet skaper all energien det bruker, samtidig som det blir energi til overs. Du har også gratis vaskerom og treningsrom. Er du opptatt av bærekraft, teknologi og ønsker å bo rett ved kampen, er dette stedet for deg.


Quality Hotel ™ Friends er hotellet for deg med FOMO (Fear of missing out), for her bor du midt i alt som skjer på banen eller på scenen, i tillegg til at hotellet er populært for både after work og middag. I 25. etasje ligger Brasserie X, hvor du nyter både utsikten og det franske kjøkken. Her bor både fotballsupportere og barnefamilier.


  • Oppvarming med familien før fotballkampen

    Og det er på Quality Hotel Friends vi møter Peter Westlund og sønnen, som spiller shuffleboard i hotellobbyen før AIK-kampen.

  • Mens det utenfor svinges begre i takt med rytmen fra skarptrommer, og stemningen stiger mens det nærmer seg kamptidspunkt, er det rolig innenfor hotellveggene.

  • Far og sønn har sin egen lille oppvarming mens steinene skytes over bordet. De er spente, men tydelige:

  • – Det er selvfølgelig AIK som kommer til å vinne, sier de selvsikkert og smiler til hverandre.

  • Det svarte og gule skjerfet knytes rundt halsen til sønnen, og de er klare for å stige ut til mengden.

Nordens råeste stemning

Peter og sønnen kaster seg inn i folkemengden utenfor og entrer Friends Arena sammen med titusenvis av supportere. Lydnivået måles til et meget respektabelt desibelnivå inne på stadion, og den ene kortsiden er stappfull av lidenskap, bluss, flagg og en imponerende, hjemmesnekret tifo.


Her er også vennegjengen Linus (25), Johan (25) og Adrian (29) klare.


– Rivaliseringen mellom stockholmsklubbene er nemlig en slags blanding av samhold og hat. Man møter opp og gjør noe sammen. Fotballen er kanskje bedre i mange andre land, men samholdet er unikt her i Stockholm. Vi har en fotballkultur som ingen andre i Norden har, sier de.


På den motsatte kortsiden av fotballkompisene er mengden farget blåhvit. Der har Norrköping-supporterne blitt plassert – men den massive atmosfæren spiser dem opp – selv om de, med imponerende presisjon, fyrer opp en serie bluss og skaper et lite, innadvendt flammehav.


  • Samholdet demper sorgen

    Det går ikke AIKs vei i heksegryta på Friends Arena denne påskeettermiddagen.

  • Den lille, blå kläcken i hjørnet kan juble både én, to og tre ganger, og mishagsytringene sprer seg på tribunen.

  • Pipekonserten som sendes i retning av hjemmelaget, er intens både inn til pause og etter at kampen er over.

  • Men… til tross for tap. Det er likevel slik Linus, Johan og Adrian beskriver det – det handler om samhold og kjærlighet til fotballen - uansett om det er en stockholmsrival på besøk eller ikke.

Nyeste innlegg