Go to main content
Skjul

Dette nettstedet er designet for nyere og mer moderne nettlesere. For best mulig opplevelse, oppgrader nettleseren din til siste versjon.

Oppgrader til neste versjon Ikke vis denne meldingen igjen

Samfunnsansvar hos Nordic Choice Hotels

Matavfall

Nordic Choice jobber aktivt for å redusere matsvinnet.

Mindre tallerkner

Vi skal redusere matsvinnet fordi … 

  • To tredjedeler av all mat som kastes i hotell og restaurantnæringen kunne vært spist.
  • Å kaste mat er uheldig for klima og miljø samt etisk betenkelig.

Å kaste mat er uheldig for klima og miljø fordi …

  • Kaster vi mat, betyr det at CO2-utslippene fra dyrking, høsting, foredling, lager, transport og tilbereding har vært nytteløst.
  • Globalt er klimagassutslippene fra produksjon, transport og kasting av mat som aldri blir spist like store som utslippene fra verdens samlede transportsektor.
  • Å produsere mat krever mye vann, som blir en stadig knappere ressurs i verden. For eksempel trengs 60 liter vann for å produsere én kilo poteter, én kopp kaffe krever 140 liter og én hamburger hele 2.400 liter. Å kaste mat betyr derfor også at vi sløser med dyrbart vann.

Å kaste mat er etisk betenkelig fordi …

  • Kasting av mat forsterker behovet for økt matproduksjon i en verden med stadig økende befolkning.
  • Over én milliard mennesker på verdensbasis sulter eller er underernærte.
  • Samtidig går anslagsvis 1,3 milliarder tonn brukbar mat rett i søpla hvert år. Det tilsvarer om lag en tredjedel av all mat som produseres på jorda. 

Å kaste mat er i tillegg dårlig økonomi fordi …

  • Vi bokstavelig talt kaster bort gode råvarer vi har betalt for og lagt ressurser i å tilberede.
  • Vi deretter betaler renovasjonsavgift for å kvitte oss med fullt spiselige varer.

Mindre tallerkener gir mindre matavfall

Sommeren 2012 gjennomførte Nordic Choice en studie, støttet av GreeNudge. Forskere fra CICERO, senter for klimaforskning, analyserte resultatene. Totalt 52 hoteller deltok, fordelt på tre grupper; redusert tallerkenstørrelse, informasjonsplakater på buffeten og en kontrollgruppe. Alle veide og rapporterte matavfall daglig

Hotellene som reduserte tallerkenstørrelsen reduserte mengden matavfall med 19,5 %. Ved iverksetting på alle 170 hoteller, vil Nordic Choice potensielt spare 613 tonn matavfall årlig. Dette tilsvarer en besparelse på 1166 tonn CO2 og opp til 31 millioner kroner

Hotellene med vennlige informasjonsplakater på buffeten, reduserte matavfallet med 20,5 % i testperioden. Studien sier imidlertid ikke noe om hvorvidt effekten av dette kan opprettholdes over tid. Gjestetilfredsheten var uendret.

1.920.149.256 21