Har du noen gang sett på svenske filmer og serier, og sett glade og lykkelige mennesker som danser rundt en maistang med blomsterkrans på hodet? Midtsommer er feiringen i Sverige der de hyller den lengste og lyseste dagen i året – endelig er det sommer!

Men hva gjør at denne feiringen hos söta bror er så stor, og hvordan skiller den seg fra vår sankthansaften? For at du skal prøve å blende deg inn blant disse festglade svenskene på denne dagen har vi laget en liten guide til deg.

Midtsommerfeiring med maistangen som midtpunkt. Foto: Susanne Lindholm

Landlig folkefest med mat, blomsterbinding og maistang

Midtsommer er en stor folkefest og den skal skal feires ute, helst så landlig som mulig. En sommerstue langt ute i skogen eller ved sjøen er det mest optimale – det aller viktigste er at det er en stor hageflekk der familie og venner kan samles. Den mest tradisjonelle feiringen finner du i Dalarna.

Hva man gjør på midtsommer varierer, men likevel er det et par punkter som går igjen hos mange. I tillegg til mat og drikke så er aktiviteter, leker og sang viktig. Under sankthansfeiringen i Norge er det sankthansbålet som er midtpunktet, mens under midtsommer så er maistangen det store. Maistangen, eller midtsommererstangen som den også blir kalt er for mange selve symbolet på midtsommer. Dette er en stamme som kles i bjørkeløv og pyntes med blomster, det svenske flagget og andre symboler. Maistangen danses og lekes det rundt hele kvelden og natta igjennom. «Små grodorna» er en av flere kjente sanger som blir sunget rundt maistangen. For noen kan dette minne litt om å gå rundt juletreet. Sekkeløp, gå på stylter, potetløp og binding av blomsterkrans også populære aktiviteter. Dette er aktiviteter vi gjerne kjenner igjen fra 17.mai eller vår sankthansfeiring.

Glade barn som feirer midtsommer. Foto: Kola Productions / Visit Dalarna

Blomsterkrans, sild og snaps

Mat er en viktig del av den store midtsommarafton. Sild og nypoteter er det aller viktigste for svenskene å ha på tallerkenen for å få en vellykket dag, bløtkake og jordbær må også på bordet. Når det gjelder drikke så er det øl og snaps som gjelder. Visste du at hver skål har sitt eget navn? Klarer du å holde ut 18 snaps så er du en dreven midtsommerekspert!

Men hva har du på deg på denne viktige dagen hos våre naboer i øst? Bunaden og smokingen kan du legge igjen hjemme – slapp av. Dresscoden på midtsommer er ikke spesielt streng, men det er tre stikkord: hvitt, sommerlig og blomsterkrans. Men likevel vet svenskene at man må være forberedt på alt slags mulig vær. Regntøy, solkrem og badetøy kan også være lurt å ha med. Du vet aldri hva kvelden og været vil bringe.

Midtsommer er for mange svensker årets største dag, som til og med overgår julaften. Feiring av midtsommer er på flere måter mer lik vår 17. mai feiring enn hvordan vi feirer sankthans. Svenskene liker å tenke praktisk, så for å legge rette for en skikkelig folkefest så er alltid midtsommeraften lagt til fredagen nærmest 24. juni. I 2022 havner midtsommer faktisk på selveste datoen – 24. juni.

Gammel overtro sier at om man legger 7 ulike blomster under hodeputa natten før midtsommer, så drømmer du om den du kommer til å gifte deg med. Verdt å gi et forsøk?

Mange vil nok påstå at vår sankthansfeiring ikke har noe å stille opp med i forhold til Sveriges store dag. Om du skal reise til vårt vakre nabolandet kun en gang i år, så reis midtsommerhelgen! Strawberry har hotell over hele Sverige, så det er bare en ting å gjøre; book ditt hotellrom i dag, pakk med sommerantrekket og øv på svenske midtsommerviser!


Relaterte artikler

5 familievennlige sommeraktiviteter i Sverige

10 tips for den ultimate sommeren

De beste tipsene til sommerstemning i Oslo

Sommerens beste bad  – for deg som ikke vil fryse