MenyLukk
Guider & reisetips

Stemningsfulle julemarkeder i Sverige

Publisert: 24 oktober 2017

Svenskene tar jul på alvor i og i hele desember så bugner det av stemningsfulle julemarkeder i Sverige. Slott, gods, gårder og museum blir tilholdssted for nisser, kranser og pepperkaker. Her er sjansene store for å finne både julestemning, julepynt og julegaver!

Fra storby til slott

En fin måte å lade opp til jul på er å ta en hyggelig førjulstur for å handle julegaver, drikke gløgg og hente inspirasjon. Julemarkeder er en perfekt oppvarming til den koselige høytiden. Sverige tilbyr en rekke ulike julemarkeder i alle mulige varianter. På Skansen julemarked kan du oppleve tradisjoner og historie, på Liseberg finner du nisseverksted og is-show, mens Tjolöholm slott inviterer til sjarmerende slotts-jul. Du er garantert julestemning på andre siden av grensen, og det er bare å ta turen for å nyte førjulstiden! Her får du en oversikt på noen av Sveriges beste julemarkeder.


Julmarknader i Gøteborg og Västsverige

Jul på Liseberg

Når: Fredag til søndag fra 17.-30. november og nesten hver dag i hele desember.

Hvor: Liseberg, Gøteborg, Västsverige.

Hva: Jul på Liseberg er det største julemarkedet i Sverige, fornøyelsesparken forvandles hver desember til et glitrende juleeventyr. Her finner du alt fra skøytebane til vinteråpne karuseller. For barna finnes det et eget nisseverksted, hvor de kan levere ønskeliste til julenissen, gå på skattejakt og se isshow. Nesten fem millioner julelys glitrer i vintermørke rundt omkring i parken og sørger for en stemningsfull atmosfære.

Les mer om Jul på Lisberg her.

Foto: Liseberg

Foto: Liseberg

Foto: Liseberg

Julemarked på Gunnebo slott

Når: 25.november til 3. Desember

Hvor: Gunnebo slott og Trädgårdar, Mölndal, Västsverige.

Hva: Stemningsfult håndveksmarked i historiske lokaler på Gunnebo slott. Opplev slottet i sin vinterprakt, velg mellom håndverk av høy kvalitet og nyt varmende mat fra Gunnebo Kaffehus og krog. Her kan du også smake på de populære pepperkakene på Gunnebos bageri, som bakes etter en oppskrift fra 1700-tallet.

Les mer om Julmarknad på Gunnebo slott her.

Foto: Gunnebo Press

Julemarked på Bjertorp Slott

Når:18.-19. oktober

Hvor: Bjertorp slott, Kvänum, Västsverige.

Hva: I år er det 10-års jubileum for Bjertorp slotts julemarked. Et stemningsfult julemarked med musikk, nisse, hest og kjerre, og alt annet som hører julen til. Utstillerene er lokale matprodusenter, julehåndverkere og designere med fokus på god kvalitet. På slottet vil det bli servert herlig soppbuffè med hjemmebakt brød og ost fra det prisbelønnede lokale ostelageret Sivans ost.

Les mer her.

Bjertorp slott. Foto: Jonas Ingman

Jul på Tjolöholm slott

Når: 17.-26. november.

Hvor: Tjolöholm slott, Fjärås, Kungsbacka, Halland.

Hva: Et av Västsveriges største julemarkeder med et hundretalls utstillere av håndverk og lokalproduserte matdelikatesser. Det herskapelige slottet er pyntet og klar for å ta imot juleglade gjester. I år feirer julemarkedet 30 år og de steller i stand til skikkelig feiring. I slottshallen er nissefar klar til å ta imot barnas ønskelister. Hver dag vil det foregå ulike aktiviteter som ildshow, godisregn og julemusikk.

Les mer om Jul på Tjolöholm her.

Tomten är redo. Foto: Thomas Carlen

Jul i Äskhult

Når: 2.- 3. desember.

Hvor: Äskhult i Fjärås, Halland.

Hva: Autentisk gammeldags julemarked i Äskhults by.  Her står gårdsnissen klar til å ta imot barna og du kan levere ønskelisten over julegaver. Utstillerne er ikledd gammeldagse klær og selger alt fra håndstøpte lys til tekstiler.

Les mer om jul i Äskhult her.

Gårdsnissen i Äskhults by


Julmarknad i Dalarna

Gammeldags julemarked i Falu Gruva

Foto: Per Eriksson

Når: 10. desember.

Hvor: Verdensarvområdet ved Falu Gruva i Falun, Dalarna.

Hva: Gammeldags julemarked med tradisjonsrikt håndverk, lokalprodusert mat, kranser, brente mandler og annet julesnacks. Opplev julemagi midt i verdensarven Falun! Gruvenissene tar imot barnas ønskelister og det arrangeres guidede juleturer i gruven. Her blir det skyss med hest, gløgg, julesanger og åpen ild – ja, alt som hører et gammelt julemarked til!

Les mer om julmarknaden i Falu Gruva her.

Falu Gruva. Foto: Per Eriksson


Vinteridyll i skjønne Värmland

Jul på Mårbacka

Når: 2.- 5. november.

Hvor: Mårbacka Minnesgård, Östra Ämtervik, Värmland.

Hva: Kjent julemarked i Selma Lagerlöfs barndomshjem. Julemessen finner sted i bygningene som ligger rundt herregården. Her blir gamle tradisjoner videreført gjennom tradisjonelt håndverk, og skaperglede og kvalitet står i fokus. En stor matbod fylt med alle sorters julemat står klar til å ta imot besøkende. Guidede turer i forfatterinnens hjem vil også finne sted.

Les mer om julmässan i Mårbacka her.

Jul på Mårbacka

Julemarked på Alsters Herregård

Når: 2.-3. desember.

Hvor: Alsters Herregård, Karlstad, Värmland.

Hva: Første helga i advent arrangerer Alsters Herregård det tradisjonelle julemarkedet sitt. Hyggelig stemning, genuint värmlandskt håndverk, lokalprodusert mat og arrangementer får herregården til å yre av liv. 80 nøye utvalgte utstillere viser stolt fram og selger sine varer for kjøpelystne besøkende. Her kan du ri ponni, prøve deg i smia, lytte til korsang eller prøve lykken i fiskedammen,  aktivitetene er mange og varierte.

Les mer om marknaden på Alsters Herrgård her.

Alsters Herregård

Julemarked i Mariebergsskogen

Når: 9.-10. desember.

Hvor: Mariebergsskogen, Karlstad, Värmland.

Hva: Julemarkedet i Mariebergsskogen er for mange en kjær tradisjon. Markedet byr på värmlandsk julemat og håndverk av høy kvalitet. Smak på delikatessene på julebordet på Terrassen, nyt grønnkålsuppen i kafè Naturum, drikk gløgg og spis lussebolle i Spikgården eller prøv ris à la Malta i kafè Holken. Det vil også bli arrangert mange morsomme aktiviteter for barn, som hest og vogn, skattejakt, lotteri, ponniridning og mulighet for å møte de ulike dyrene i Klapphagen.

Les mer om jul i Mariebergsskogen her.

Många valmöjligheter på julmarknaden i Mariebergsskogen.


Julmarkeder i Småland

Kosta julemarked

Når: Starter 11. november og holder på ut i januar.

Hvor: Glassriket i Kosta, Kronoberg, Småland.

Hva: Kosta dekkes med snø og skaper en vinter-verden med nisser og alt annet som hører julen til! I glasshytten kan man varme seg og beundre det fascinerende materialet. Julemarkedet tilbyr alt fra nisseparader, konserter, tryllekunstnere til glass-show. Ved nissens verksted, kan barna levere ønskeliste og slå av en prat med nissefar.

Les mer om julmarknadena i Kosta her.

Glassriket i Kosta

Julemarked på Astrid Lindgrens Näs

Når: Fredag 15. og lørdag 16. desember.

Hvor: Astrid Lindgrens näs, Vimmerby, Småland.

Hva: Julemarked i Astrid Lindgrens ånd. Opplev et tradisjonelt julemarked i forfatterens barndomshjem. Kunsthåndverk, mat, opptredener og musikk vil sørge for julestemning og hygge. Det er også mulig å bestille en forhåndsbooket julevisning i det restaurerte barndomshjemmet, omvisningen tar deg med tilbake til Astrid Lindgrens barndom.

Les mer om marknaden på Näs her.

Astrid Lindgrens Näs. Foto: Vimmerby Turistbyrå

Smålandsjul på Huseby

Foto: Pelle Wahlgren

Når: 11.-19. november.

Hvor: Huseby Bruk, Grimslöv, Småland.

Hva: Nordens største julemesse med 170 utstillere og 33 000 besøkende. Håndverkere av ulikt slag selger alt fra sild og pølser, til nisser og lys. Hver kveld tennes 500 fakler og 200 juletrær, som lager magisk julestemning på hele området.

Les mer om jul i Huseby bruk her.

Foto: Pelle Wahlgren


Julstämning på Öland och Gotland

**Gotlandsk jul i middelalderbyen **

Når: 3. desember.

Hvor: Visby, Gotland.

Hva: Julemarkedet i verdensarvbyen Visby tilbyr håndverk, bakverk, delikatesser og annet deilig julesnadder. Det blir dans rundt granen, fiskedam og flere morsomme aktiviteter for barna.

Les mer om jul på Gotland her.

Gotlandsk jul

Julemesse på Skäftekärr på Öland

Når: 3. og 4. november.

Hvor: Skäftekärr Järnåldersby, Löttorp, Öland, Småland.

Hva: Landets eldste julemesse arrangeres for 31. gang  i år. Markedet holdes i Skäftekärrs vakre park hvor lokalt håndverk, mat, livemusikk, julenisse og ponniridning vil finne sted.

Les mer om mässan i Skäftekärr her.

Skäftekärr på Öland


**Skånes beste julemarkeder **

Jul på Svaneholm slott

Når: 18.-19. november.

Hvor: Svaneholms slott i Skurup, Skåne.

Hva: Svaneholms slott inviterer til julemarked med rundt 50 utstillere. Gløgg, svånsk äggakaka, sildesmørbrød, lussekatter og kakebuffèt finner du i Grevinnans cafè.

Les mer om Svaneholms slott her.

Svaneholmsslott

Julemarked på Bosjökloster slott

Når: Fredag-søndag, 1.-3. Desember.

Hvor: Bosjökloster Slott, Höör, Skåne.

Hva: Familievennlig julemarked på et av Skånes vakreste slott. Skånsk håndverk, lokale matprodusenter, julekonsert i kirken, julebutikk og aktiviteter for barn vil finne sted. I restauranten serveres deilig julebuffet og den velkjente fiskesuppen.

Les mer om jul på Bosjökloster her.

Stemningsfylt julemarked i Höör

Julemarked på Wrams Gunnarstorp

Når: 2.-5. november.

Hvor: Wrams Gunnarstop, Billesholm, Skåne.

Hva: Julemarked dedikert til svenske tradisjoner. Slottet er vakkert opplyst med fakler og lys og her kan du kose deg i et stemningsfylt miljø. På markedet finner du 80 av landets beste håndverkere som selger sine varer, og i matboden finnes alle mulige juledelikatesser.

Les mer om marknaden på Wrams Gunnarstorp her.


Vinter i Stockholm

Jul på Skansen

Foto: Pernille Tofte

Når: Hver lørdag og søndag fra 25.11-17.12.

Hvor: Friluftsmuseumet Skansen, Djurgården, Stockholm

Hva: Titt inn i hus og gårder og få en smak av hvordan folk feiret julen i gamledager. Det tradisjonsrike julemarkedet på Skansen gir et innblikk i svensk historie og tradisjoner. På Bollnästorget og i Marknadsgaten avholdes julemarkedene, i Skogens hus finner du håndverk og i Back Mats stua fortelles historier og eventyr rundt den åpne ilden. Når man trenger en pause mellom vandringen finnes det flere ulike restauranter og kafèer som serverer alt fra røkt fisk til munker.

Les mer om Jul på Skansen her.

Foto: Pernille Tofte

Julemarked i Gamla Stan i Stockholm

Når: Åpent hver dag fra lørdag 25. november til fredag 23. desember .

Hvor: Stortorget, Gamla Stan, Stockholm.

Hva: Det eldste julemarkedet i Sverige holder fremdeles koken, siden 1837 har det brosteinsbelagte Stortorget vært tilholdssted for karameller og julepølser. 40 boder selger sine varer og skaper julestemning midt i hjertet av Stockholm.

Les mer om markanden i Gamla Stan her.

Gamla Stan. Foto: Henrik Trygg


Gammeldags julestemnin i Närke

Wadköpings julemarked

Når: Søndag 26. nov, 3. , 10. og 17. desember.

Hvor: Wadköping, Örebro.

Hva: Stort julemarked i vakre omgivelser. Snekre, håndverkere og matprodusenter stiller ut sine varer blant de rødmalte gamle husene. Opplev klassisk juleatmosfære i den lille trebyen Wadköping – som er bygd opp av eldre gårder fra en svunnen tid for å vise hvordan Örebro så ut før i tiden.

Les mer om julen i Wadköping her.

Klassisk julemarked i byen Wadköping


Book hotell til din julemarkeds reise

Har du funnet et koselig julemarked du vil besøke? Gjør det til en liten mini-tur eller weekendtur og book overnatting i nærheten. Her finner du alle våre 86 hoteller i Sverige.

Artikkelen er skrevet i samarbeid med norske Visit Sweden.


Les mer

Om du vil lese mer om julemarkeder i hele Norden & Baltikum, samt våre beste tips for hotell i nærheten gjør du det her.

Nyeste innlegg