Gamlebyen er et må-se når du besøker Riga. Her kan du se Svarthodenes Hus på Rådhustorget med Peterskirken i bakgrunnen.

Har du bestilt reisen din til Riga, eller vurderer du det fortsatt? Latvias hovedstad bobler over av sjarm, severdigheter, matopplevelser og utrolig arkitektur. Her har vi samlet fem knalltips!

Riga ble nylig stemt frem på TripAdvisor som det syvende mest interessante og spennende reisemålet å besøke i verden. Drømmereisemål som Costa Rica, Hawaii og Kenya raska til seg høyere plasseringer, men en topp 10-plassering er stort for et reisemål som ofte blir oversett. Kanskje er det litt for nært, eller litt for vanlig? Vi vil utfordre den forestillingen, og vise frem Rigas betydelige sjarm.

1.  Jugend og Art Nouveau i verdensklasse

Det er vanskelig å ikke la seg fascinere av Rigas massive arkitekturarv. Når over en tredjedel av bygningene i Riga sentrum er i Jugend og Art Nouveau, er det ikke rart at denne karakteristiske stilen dominerer bybildet og etterlater seg et varig inntrykk hos sine besøkende. Blikket trekkes hele tiden oppover mot de dekorative detaljene som kjennetegner denne høyt elskede og populære epoken i arkitekturhistorien. Ta på deg noen gode sko og begi deg ut på oppdagelsesferd i verdens mest Jugend-pregede by.

Her er arkitekturperlene du ikke kan gå glipp av:

 • Gamlebyen: Vecrīga (som betyr “Gamle Riga” på latvisk) er perfekt som utgangspunkt hvis du skal begi deg ut på oppdagelsesferd i Jugendstilens tegn. Selv om majoriteten av byens Art Nouveau-bygninger ligger i kvartalene rundt Gamlebyen, ble det også oppført flere hus i denne stilen i Rigas middelalderområde tidlig på 1900-tallet. Middelalderkvartalene byr med andre ord på en interessant blanding av arkitekoniske stiler og epoker! Fra Gamlebyen er det lett å komme seg videre til både Alberta iela og Elizabetes iela.
 • Alberta iela: Alberta iela er en av de mest kjente gatene når det kommer til Rigas arkitekturskatt, med det ene mesterverket etter det andre langs hele gaten.
  Hvor: Fra Gamlebyen tar det ca. ti minutter å gå til disse kvartalene med slående vakre bygninger.
 • Riga Art Nouveau Museum: Når du likevel er på Alberta iela, må du sørge for å besøke det kjente Riga Art Nouveau Museum som ligger på samme gate. Perfekt for deg som har falt for Jugend-stilen, og vil lære deg mer om den kjente latviske arkitekten Konstantīns Pēkšēns som bodde der fram til 1907. Muséet ligger nå i hans tidligere leilighet og er en virtuell buffét av møbler, klær og kjøkkenutstyr fra periode.
  Hvor: Alberta iela 12
 • Elizabetes iela: Parallelt med Alberta iela ligger den like kjente Elizabetes iela. På nummer 10b finner du et imponerende eksempel på tidlig Jugend, designet av Mikhail Eisenstein og oppført i 1903. Med sine lysende knallblå partier på fasaden skiller huset seg virkelig ut, og det er lett å bli stående og glane på de vakre skulpturelle detaljene og maskene som pryder fasaden.
  Hvor: Elizabetes iela 10b
Avrundede karnapper og organisk klatrende planter og ornamentikk er detaljer som går igjen på husveggene i Riga.

2. Gå på spa i sentrum av Riga eller ta en dagstur til det kjente kurstedet Jurmala

Det blir ikke feil å kombinere nye inntrykk og utflukter med litt deilig massasje og avkobling på ferie. I prisgunstige Riga kan du få det beste av to verdener – uten å måtte tømme hele reisebudsjettet i samme slengen! Latvia og Riga er veletablerte spadestinasjoner, og har et stort utvalg når det kommer til behandlinger og wellness med veldig attraktive priser for oss Skandinaver. Kombiner intense utflukter i byen med en velfortjent spabehandling og kvitt deg med stress, stølhet og muskelknuter. Perfekt etter en lang dag på farta mellom alle Rigas attraksjoner og severdigheter. I tillegg til utvalget i bykjernen, ligger også det kjente kurstedet Jurmala bare drøye 2 mil utenfor sentrum. Perfekt for den som virkelig vil slappe av og rusle barføtt langs den vakre, hvite sandstranda.
Hvor: Til Jurmala tar det rundt 30 minutter med tog fra Riga sentrum. Perfekt for en dagsutflukt!

En halvtimes togtur utenfor Riga ligger kurstedet Jurmala. Perfekt om du vil ta en pause fra byens kjas og mas, eller bare lengter etter en avkjølende dukkert!

3. Billig shopping

Hva er vel en storbyhelg uten shopping? Det finnes butikker og gallerier overalt i Riga, men det beste shoppingtilbudet finner du definitvt i Gamlebyen og i sentrum. Her lister vi noen av Rigas beste shoppingsteder.

 • Shoppinggater: Gatene Tērbatas og K. Barona er populære shoppinggater med prisgunstige butikker.
 • Kjøpesentere: I Riga er det også mange kjøpesentere å velge mellom, og de kan være veldig praktiske med sine generøse åpningstider (spesielt på søndager når mindre butikker holder stengt). I hjertet av Gamlebyen ligger populære Galerija Centrs, som kan friste med 110 butikker fordelt på hele 29.000 kvadratmeter. Det mer eksklusive varehuset Stockmann fokuserer mest på merkeklær, mens Bergs Bazaar har et litt mer luksuriøst utvalg med lokale designere, sminke og finere restauranter.
  Hvor: Galerija Centrs ligger midt i Gamlebyen, på Audēju iela 16. Stockmann finner du på adressen 13. janvāra iela 8, mens Bergs Bazaar ligger på Elizabetes iela 83.
 • Art Nouveau RigaInspirert av Art Nouveau? I butikken Art Nouveau Riga kan du shoppe smykker, tilbehør, interiør, plakater, stoffer og lamper i denne karakteristiske stilen.
  Hvor: Butikken ligger på Strelnieku 9, omgitt av vakre Jugend-bygninger
 • Riga Central Market: Rigas sentrumsmarked er Europas største marked og definitivt et må-se når du besøker byen. Ca. 80 000 besøkende kommer hit hver dag for å shoppe second hand, blomster, mat og delikatesser, kuriosa, elektronikk, mote, hagetilbehør og en og annen piratkopi. Markedet ligger i fem gamle luftskiphangarer fra første verdenskrig og er oppført på UNESCOs verdensarvliste.
  Hvor: Adressen er 7, Nēģu iela, rett utenfor Gamlebyen.
Shop, prut og kjøpslå side om side med latvierne på det gigantiske Central market.

 

4. Kryss av de viktigste severdighetene

Selv om Riga har et stort utvalg å velge og vrake i, er det en håndfull perler du må få med deg, uansett om du skal være i Riga en hel uke eller bare et par netter. Her får du en kjapp oversikt over Rigas unike toppattraksjoner. Gå helhjertet inn i rollen som nysgjerrig turist og kryss av alle severdighetene på listen, eller velg ut dine egne favoritter!

Vecrīga, Gamlebyen, er en severdighet i seg selv uansett om du vil la deg forføre av vakker arkitektur og sjarmerende brosteinsgater eller er interessert i Rigas spennende historie. Med beliggenheten ved Østersjøen og den store elva Daugava som renner gjennom byen, var Riga en av Østersjøens mest velstående handelsbyer, som ofte fikk besøk av både vikinger og kjøpmenn fra Hansaforbundet. Mange av Rigas mest kjente severdigheter ligger i disse områdene (se under). Slå deg ned på en koselig uteservering på et av torgene og ta inn de heftige omgivelsene med en god og kald latvisk øl i hånda.

La deg sjarmere av Gamlebyens historiske atmosfære, gamle bygninger og brosteinsgater.

Svenskeporten, Zviedru vãrti, er det eneste som fortsatt står igjen av bymuren som en gang beskyttet byen fra angrep utenifra. Da svenskene okkuperte Riga i 1698, bygde de svenskeporten inn i bymuren.
Hvor: Svenskeporten finner du på adressen Torna Iela 11.

Svenskeporten, The Swedish gate, er det eneste som er igjen av Rigas bymur.

Svarthodenes hus er kanskje et av Gamlebyens mest kjente hus, med sin karakteristisk røde fasade og vakkert dekorerte før. Huset ble brukt til ville tilstelninger og fester på 1300-tallet av Svarthodene, eller Blackheads, som var en gjeng med ugifte utenlandske kjøpmenn som var aktive i flere baltiske middelalderbyer. Dessverre ble originalbygningen ødelagt av tyse bomber under andre verdenskrig, men den ble gjenoppbygd i forbindelse med Rigas 800-årsjubileum i 2001. I dag blir Svarthodenes hus brukt som museum og konserthus.
Hvor: Svarthodenes hus ligger på Rātslaukums 7, ved Rådhustorget i Gamlebyen.

Ved Rådhustorget i Gamlebyen finner du Svarthodenes hus. Rett utenfor står en 6,3 meter høy statue av skytshelgenen St. Roland.

Hva er vel en middelalderby uten kirker? Både Peterskirken och Rigas Domkirke er helt klart verdt et besøk. Peterskirken er en gotisk 1200-tallskirke som kan skilte med Rigas høyeste tårn. Ikke glem å ta heisen opp til kirkens utsiktspunkt, der du kan se både den gamle og nye byen, elva Daugava og Rigabukta fra 72 meters høyde. Rigas Domkirke er også fra 1200-tallet og er i dag Baltikums største kirke. Det enorme orgelet regnes også som en av Domkirkens mest berømte severdigheter.

Ta heisen opp til toppen av tårnet i Peterskirken og nyt en slående vakker utsikt over Latvias hovedstad!

Okkupasjonsmuseet er en viktig påminnelse om Latvias vanskelige fortid med okkupasjoner av både Sovjetunionen og Nazityskland. Her finner du dokumenter, fotografier og gjenstander fra perioden 1940 til 1991 som vitner om de umenneskelige leveforholdene som rådde under disse stormaktenes velde.
Hvor: Raiņa bulvāris 7, i sentrum av Riga.

Latvian Ethnographic Open Air Museum er et stort friluftsmuseum som ligger rett utenfor Riga i landlige omgivelser. Her får du bokstavelig talt spasere gjennom historien med mer enn 100 trehus (kirker, vindmøller, bondegårder m.m.) i området fra Latvias fire kulturområder.
Hvor: Brīvības gatve 440. Hit kommer du deg lettest med buss 1 som går fra Merkela iela, bare 100 meter fra togstasjonen.

5. Luksusmåltider til gode priser

Riga tilbyr enormt prisgunstig og god mat på et hav av restauranter. Ikke glem å tipse – avrund regningen oppover, eller legg på 5-10 %. Her får du en kort oversikt over noen av Rigas beste restauranter.

 • Riviera flørter ikke bare med Middelhavet –  restauranten går all-in når det gjelder de beste tradisjonene fra det italienske, franske, spanske og greske kjøkkenet. Her ligger en god fiskerett på rundt 20 euro. Riviera er veldig populær, så husk å reservere bord i god tid hvis du ikke vil gå glipp av denne middelhavsperlen.
  Hvor: Dzirnavu iela 31 (inngang fra Antonijas iela). Riviera ligger ikke langt fra den Jugend-tette gaten Alberta iela.
 • Lido er en stor og populær restaurantkjede i Riga som i tillegg til mat tilbyr en haug med aktiviteter, som skøytebane, karuseller, go carts og mye mer. Perfekt for vennegjengen eller hele familien!
  Hvor: Lido leisure centre ligger på adressen Krasta iela 76.
 • Restaurant Vincents er i dag en av Rigas fremste gourmetrestauranter med et rykte som har lokket til seg både den ene og den andre kjendisen opp gjennom årene. Gjør som Elton John, Prince Charles og keiseren av Japan og nyt fine dining på sitt beste! Hovedrettene koster mellom 27-35 euro.
  Hvor: Elizabetes iela 19, ca. 15 minutters gange fra Gamlebyen.
 • Restauranten 12/21 er ikke bare umåtelig populær for kjøkenet sitt, men den har også en av Rigas mest sjarmerende fasader! Med malerier av kyr og klatrende blomster mot en lys og vakker turkis husvegg, er det vanskelig å motstå å slå seg ned på den koselige uteserveringen. Velg og vrak mellom kjøttretter, fisk og klassisk latvisk. Et saftig kjøttstykke ligger på drøye 20 euro for 200 g, men ikke glem å bestille sideretter og noe godt å drikke i tillegg.
  Hvor: 12/21 finner du på adressen Jauniela 16, i Gamlebyen.
 • På restauranten Muusu er detaljene i fokus, enten det handler om mat, interiør (inspirert av norden) eller keramikk. Presentasjonen av rettene er som vakre kunstverk, og det er nesten leit å gyve løs på dem med kniv og gaffel. Velg om du vil sitte på den hyggelige uteserveringen eller innendørs.  Restauranten har hele tre etasjer med avslappet lounge øverst. En hovedrett koster ca. 20 euro.
  Hvor: Muusu ligger på Skarnu iela 6, ikke langt fra severdigheten Peterskirken.
Ikke gå glipp av restaurant 12/21 når du besøker Gamlebyen i Riga.

Bo godt på Clarion Collection Hotel Valdemars

Moderne og sjarmerende inngangsparti på Clarion Collection Hotel Valdemars.

 

Vårt hotell Clarion Collection Hotel Valdemars passer perfekt uansett hvorfor du besøker Riga. Her bor du moderne og komfortabelt, midt blant Rigas historie og kultur. Hotellet ligger i et 100 år gammelt hus som er et staselig eksempel på Rigas unike Art Noveau-arkitektur. Og som hotellgjest kan du alltid nyte frukostbuffét, Afternoon Sweets og Tonight’s Special. Det er alltid inkludert i prisen når du bor på Clarion Collection Hotel Valdemars!

 

Planlegger du å besøke Latvias naboland Litauen også? Les mer om vårt hotell i Vilnius her.