MenyLukk
Guider & reisetips

5 tips som gjør deg til en ekspert på Riga etter bare en helg

Drømmer du om å være vennegjengens kule, bereiste, kunnskapsrike globetrotter? Vi hjelper deg på veien, og gir deg tips til arkitektur, mat, historie og spa du må få med deg i Latvias hovedstad, Riga.

city-hall-square-old-town-riga.jpg
Gamlebyen er et må-se når du besøker Riga. Her kan du se Svarthodenes Hus på Rådhustorget med Peterskirken i bakgrunnen.

Riga ble nylig stemt frem som det syvende mest interessante og spennende reisemålet å besøke i verden hos TripAdvisor . Dette er et tydelig tegn på at du bør bli kjent med Latvias hovedstad før det blir “mainstream”. For denne byen fortjener virkelig å bli kjent. Nå får du se hvorfor.

1.  Jugend og Art Nouveau i verdensklasse

Det er vanskelig å ikke la seg fascinere av Rigas massive arkitekturarv. Over en tredjedel av bygningene i Riga sentrum er i Jugend og Art Nouveau, og bygningenes dekorative detaljer er så vakre at du kan risikere en vond nakke etter all speidingen.

Her er arkitekturperlene du ikke kan gå glipp av:

Avrundede karnapper og organisk klatrende planter og ornamentikk er detaljer som går igjen på husveggene i Riga.

Den knallblå fargen lyser virkelig opp gaten, og er umulig å ikke få øye på.

Selv om Riga er verdens mest Jugend-pregede by, er det vanskelig å slutte å la seg fascinere av disse staselige bygningene.

Denne trappeoppgangen er et vakkert eksempel på den naturpregede ornamentikken som er typisk for Art Nouveau.

2. Gå på spa i sentrum av Riga eller ta en dagstur til det kjente kurstedet Jurmala

Ferie handler ikke bare om å tilegne seg kunnskap om nye steder som du kan briljere med på quiz, det handler også om avkobling og massasje. Latvia og Riga er veletablerte spa-destinasjoner, og kan by på et stort utvalg av behandlinger og wellness til svært pene priser for oss skandinaver.

Gi kjærlighet til en nakke som har det litt vondt etter en dag med arkitekturspeiding, eller ta en to-timers-behandling for å få litt pause fra selskapet ditt. I tillegg til spa-utvalget i bykjernen, ligger også det kjente kurstedet Jurmala bare drøye 2 mil utenfor sentrum. Med tog fra Riga sentrum tar det rundt 30 minutter. Ta en dagsutflukt dit, og pust dypt mens du rusler barføtt langs den vakre, hvite sandstranda.

En halvtimes togtur utenfor Riga ligger kurstedet Jurmala. Perfekt om du vil ta en pause fra byens kjas og mas, eller bare lengter etter en avkjølende dukkert!

3. Billig shopping

To ord som begge begynner på “S”? Storbyhelg og shopping. Det hører sammen. Overalt i Riga kan du finne noe å shoppe, men det beste utvalget finner du i Gamlebyen og i sentrum. Som for eksempel:

Shopp, prut og kjøpslå side om side med latvierne på det gigantiske Central market.

4. Kryss av de viktigste severdighetene

Vær så god, her får du en kjapp oversikt over Rigas unike toppattraksjoner. På med rumpetaska og speilreflekskameraet, nå er det på tide å være skikkelig turist.

Vecrīga – Gamlebyen – er en severdighet i seg selv uansett om du vil la deg forføre av vakker arkitektur og sjarmerende brosteinsgater eller om du er mer interessert i Rigas spennende historie. Med beliggenheten ved Østersjøen og den store elva Daugava som renner gjennom byen, var Riga en av Østersjøens mest velstående handelsbyer, som ofte fikk besøk av både vikinger og kjøpmenn fra Hansaforbundet.

Mange av Rigas mest kjente severdigheter ligger i disse områdene (se under). Slå deg ned på en koselig uteservering på et av torgene og ta inn de heftige omgivelsene med en kald latvisk øl i hånda.

La deg sjarmere av Gamlebyens historiske atmosfære, gamle bygninger og brosteinsgater.

Svenskeporten – Zviedru vãrti – er det eneste som fortsatt står igjen av bymuren som en gang beskyttet byen fra angrep utenifra. Da svenskene okkuperte Riga i 1698, bygde de svenskeporten inn i bymuren.
Hvor: Svenskeporten finner du på adressen Torna Iela 11.

Svenskeporten, The Swedish gate, er det eneste som er igjen av Rigas bymur.

Svarthodenes hus er kanskje et av Gamlebyens mest kjente hus, med sin karakteristiske røde fasade og vakkert dekorerte dør. Huset ble brukt til ville fester på 1300-tallet av Svarthodene, en gjeng ugifte utenlandske kjøpmenn som var aktive i flere baltiske middelalderbyer. Originalbygningen ble dessverre ødelagt av tyske bomber under andre verdenskrig, men den ble gjenoppbygd i forbindelse med Rigas 800-årsjubileum i 2001. I dag blir huset brukt som museum og konserthus.
Hvor: Svarthodenes hus ligger på Rātslaukums 7, ved Rådhustorget i Gamlebyen.

Ved Rådhustorget i Gamlebyen finner du Svarthodenes hus. Rett utenfor står en 6,3 meter høy statue av skytshelgenen St. Roland.

Ingen middelalderby uten kirker! Både Peterskirken og Rigas Domkirke er helt klart verdt et besøk. Peterskirken er en gotisk 1200-tallskirke som kan skilte med Rigas høyeste tårn. Du må ta heisen opp til kirkens utsiktspunkt (72 meters høyde!) og se utover den gamle byen, den nye byen, Elva Daugava og Rigabukta. Vi insisterer! Rigas Domkirke er også fra 1200-tallet og er i dag Baltikums største kirke. Det enorme orgelet regnes som en av Domkirkens mest berømte severdigheter, så det er definitivt en fiffig ting du bør se med egne øyne.

Ta heisen opp til toppen av tårnet i Peterskirken og nyt en slående vakker utsikt over Latvias hovedstad!

Okkupasjonsmuseet er en viktig påminnelse om Latvias vanskelige fortid med okkupasjoner av både Sovjetunionen og Nazityskland. Her finner du dokumenter, fotografier og gjenstander fra perioden 1940 til 1991 som vitner om de umenneskelige leveforholdene som rådde under disse stormaktenes velde.

Hvor: Raiņa bulvāris 7, i sentrum av Riga.

Latvian Ethnographic Open Air Museum er et svært friluftsmuseum som ligger i landlige omgivelser rett utenfor Riga. Her får du bokstavelig talt spasere gjennom historien med mer enn 100 trehus (kirker, vindmøller, bondegårder m.m.) i området fra Latvias fire kulturområder.

Hvor: Brīvības gatve 440. Hit kommer du deg lettest med buss 1 som går fra Merkela iela, bare 100 meter fra togstasjonen.

Gå rundt i friluftsmuseet og få en spennede skildring av Lettlands arv.

Her finnes det ikke bare hus og bygninger, men også en god del håndverk.

Besøk hjemmesiden deres for å se når det arrangeres håndverksdager.

5. Luksusmåltider til gode priser

Riga har et hav av restauranter med magisk mat og pene priser. Spis som en keiser mens du har muligheten! Helst en høflig keiser, så ikke glem å tipse – avrund regningen oppover eller legg på 5-10 %. Vi gir deg en oversikt over noen av byens beste restauranter, så du kan “mmmm”-e deg gjennom Riga.

Ikke gå glipp av restaurant 12/21 når du besøker Gamlebyen i Riga.

Koselige restauranter ligger langs brosteinsgatene. Ikke glem å ta en pause fra utflukten med en latvisk øl eller to!

I Riga er det mange uteserveringer å velge mellom.


Planlegger du å besøke Latvias naboland Litauen også? Les mer om vårt hotell i Vilnius her.

Vil du ha mer inspirasjon og flere tips til weekend-reisemål? Sjekk ut weekend-sidene våre eller finn en fristende artikkel her:

Guide til 7 spaopplevelser i Norden

Weekend i Stockholm: 9 tips til en romantisk ferie

Romantisk weekend i Norge: tips til hotell

Tips til en stressfri hotellweekend med barn

4 tips til en weekend i Helsinki

Tagger

Nyeste innlegg

Bra jobbet!

Passordet ditt er oppdatert. Nå kan du gå tilbake til å gjøre morsommere ting - som å booke din drømmereise!

Please note

Are you sure you want to change language?

Please note that if you have initiated a booking or logged in to My page, you will have to start over.