Rapporter om paranormal aktivitetet, medium som får kontakt med ånder, hotellgjester som hører merkelige lyder – spøker det virkelig på Clarion Collection® Hotel Bilan i Karlstad? "Det kjennes at det finnes noe i huset", sier Lillemor Gaasvik som har jobbet på hotellet i mange år.

Clarion Collection® Hotel Bilan er et koselig hotell i Karlsbergsgatan i sentrum av Karlstad tilbyr ettermiddagsfika, kveldsmat og har mange fornøyde stamgjester. Et helt vanlig hotell – eller? Det mange ikke vet at er at hotellet har en mildt sagt spennende historie.

Fra fengselsceller til hotellrom

Frokostbuffe, vanlig personell og nyoppredd seng på rommet. Clarion Collection® Hotel Bilan ser kanskje ut som et helt vanlig hotell, men få vet at bygningen ble utformet og bygget i år 1847 for å være et sted for lokale lovbrytere og skurker. Karlstad fengsel var i drift mellom 1847 – 1967 og var et hjem for tyver og mordere, og senere også for de ”sinnsyke” når det psykatrisk sykehuset ble overfylt. På tre etasje var det 78 vanlig celler og 3 mørke isoleringsceller.

I dag er det 73 hotellrom i hotellet. Vaktrommet, fengselsvokterens bolig og sykeavdeling har blitt forvandlet til resepsjon, matsal og kjøkken. men den 3,5 meter høye muren rundt hotellet står igjen som en påminnelse om fortiden. I sin tid skulle murveggen hindre fagene å rømme. Som et av Sveriges første fengsel er bygningen både et viktig landemerke og en del av Sveriges kriminalhistorie.

I Fängelsemuséet i første etasje finnes det flere celler som er bevarte slik de var.

Fangene ble sysselsatt på dagtid, mens de tilbringte natten på cella.

Mange av fangene gjorde gjentatte lovbrudd, og måtte vende tilbake til fengselet.

I fengselet satt det ikke bare tyver og mordere. Når de psykatriske sykehusene ble overfylte ble det opprettet en avdeling for de ”sinnsyke” på Karlstad fengsel.

Uforklarlige lyder og spøkelsesjegere

Med sin unike historie er det ikke rart at Clarion Collection® Hotel Bilan lokker til seg både medier og spøkelsesjegere. Både de ansatte på hotellet og gjester har vært vitner til uforklarlige lyder og en følelse av at det er noe der. Lillemor Gaasvik, pensjonert resepsjonist på hotellet er en av de som ved flere tilfeller har mistenkt at det spøker i korridorene:

– Første sommeren når jeg jobbet her hadde vi ikke noen som jobbet nattevakt i helgene, og de ansatte gikk hjem klokken elleve på kvelden. Jeg jobbet alene denne kvelden for det var ikke så mange gjester på hotellet. Når jeg skulle gå låserunden i musèet i første etasje så var det som om det var en vegg som satte en stopper for meg. Det gikk ikke an å gå forbi. Dette var ubehagelig og jeg fikk frysninger. Så jeg snudde og gikk der fra, men så tenkte jeg ”gå og lås”. Så jeg snudde og gikk tilbake, men det var stopp på samme sted igjen. Det gikk ikke an å gå forbi. Så den natten stod musèet ulåst.

Lillemor forteller også om hvordan hotellgjester ved gjentatte tilfeller rapporterer om merkelige lyder fra etasjen ovenfor, som om noen prøver å flytte møbler. Men når de ansatte sjekker bookingene så viser det seg at ingen har bodd på rommet ovenfor.

– Det kjennes at det finnes noe i huset, sier Lillemor.

Fängelsemuséet ligger også på kjellerplan, med flere isoleringsceller bevart.

Isoleringscellene var både mørke og kalde.

Fängelsemuséet er fult av spennende (og ekle) gjenstander som gir de besøkende et innblikk i livet som fanget ved Karstad fengsel.

Lær deg mer om hvordan det var å være fange på 1800-tallet, med regler, politiske beslutninger og rutiner for fangene.

Isoleringsceller i kjelleren

Selv om det er mer enn 50 år siden fengselet stengte så finnes det den dag i dag spor etter den tiden, og på Clarion Collection® Hotel Bilan viser de stolt frem sin historie. På hvert hotellrom finnes det et bilde av en fange, med tydelige beskrivelser om utseende og bakgrunn. Langs korridorene og i trappene henger bilder med foto og personportrett av både forbrytere og syke som har sittet inne.

Kronen på verket er Fengselsmusèet på entrèplan og i kjelleren med både celler og interiør bevart, vakt- og fangedrakter, dagbøker, verktøy og andre spennende kurositeter fra fengselstiden. I kjelleren finner du også de mørke isoleringscellene der de aller farligste fangene ble låst inn.

– Men som gjest trenger du absolutt ikke være redd for å bo her. Jeg har aldri vært redd, sier Lillemor.

Indre havn med flere båter. Det gamle fengselet ser du til høyre i bakgrunnen.

Karlstad på 1800-talet.


Mer inspirasjon

Se alle våre hotell i Karlstad.

One of the prisoners at that was locked up at the prison that now is Clarion Collection Hotel Bilan.

Berømte fanger

  • Anders Lindbäck, Sillbodalsprästen: en av Sveriges første seriemodere som ble dømt til halshugging i 1864 etter å ha forgiftet flere med arsen. Han slapp unna straffen ved å henge seg i cellen, et par dager før dommen skulle gjennomføres. I dag sies det at rommet han hengte seg i er hjemsøkt.
  • Bildsköne Bengtsson og Tatuerade Johansson: hadde en landsomfattende turnè der de stjal fra 1932 – 1934, før til de slutt ble tatt. Forbryternes egentlige navn var Bernhard Bengtsson og Axel Folke Johansson.
  • Storbedrageren Gustaf “Raskens” Raskenstam: lurte over 130 kvinner på 1930-tallet. Han løy om sin kjærlighet for å stjele deres penger. Han var forlovet med uttalige kvinner samtidig. Han ble dømt til flere lengre fengselstraffer.